Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ερώτηση Κ.Ο ΚΚΕ για τις καταστροφές που υπέστησαν οι φασολοπαραγωγοί Πρεσπών



Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410



 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Να αποζημιωθούν οι   φασολοπαραγωγοί  και άλλοι αγρότες - παραγωγοί  του Δήμου Πρεσπών, καθώς και ευρύτερα της περιοχής της ΠΕ Φλώρινας, για τις καταστροφές λόγω των  καιρικών φαινομένων του  Ιουλίου 2019.

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προξένησε η πρόσφατη, στις 10/7/2019, καταιγίδα, που έπληξε την Π.Ε. Φλώρινας και όλη τη Δυτική Μακεδονία. Σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ για να κόψουν δένδρα που είχαν πέσει σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, σε σπίτια και σε αυλές σχολείων.
Καταστροφές υπάρχουν σε όλη την Π.Ε. Φλώρινας σε δενδροκαλλιέργειες και σε καλλιέργειες καλαμποκιού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.
Ιδιαίτερα στο Δήμο Πρεσπών, σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, όπου έπεσε χαλάζι μεγέθους μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς σε ποσοστό πάνω από 80% η παραγωγή φασολιού, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι πάνω από 80 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Πρεσπών, σάρωσαν όλη την περιοχή, μαζί και τις μηχανικές υποδομές (καλαμένιες πυραμίδες κ.ά.) των καλλιεργειών. 
Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας και των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των ζημιών από τον καύσωνα που έπληξε τη Φλώρινα το καλοκαίρι του 2017.
Την ίδια ώρα οι αγρότες της ΠΕ Φλώρινας αντιμετωπίζουν, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
§  Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι φασολοπαραγωγοί του Δήμου Πρεσπών καθώς και οι υπόλοιποι παραγωγοί της Π.Ε. Φλώρινας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού, και να προχωρήσει η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς.
§  Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
§  Να λειτουργήσει η αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.
§  Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς που να καλύπτει το κόστος  ανά στρέμμα για την αποκατάσταση της μηχανικής υποδομής των καλλιεργειών και την «επούλωση» των φυτών, καθώς και τη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες υποδομές προστασίας των καλλιεργειών.
§  Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της ΠΕ Φλώρινας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2017 και οι  οποίες δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.
§  Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής

Λεωνίδας Στολτίδης



Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

T.E Φλώρινας του ΚΚΕ. «Ανθυγιεινές» προτεραιότητες...



     Πίσω από γνωστές, γενικόλογες και ανέξοδες διακηρύξεις, - η πλειοψηφία των οποίων ταυτίζεται ακόμα και φραστικά με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ («ποιοτική δημόσια Υγεία για όλους», «ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους»), - ο «φάκελος προτεραιοτήτων» της κυβέρνησης ΝΔ για το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, πάντα εντός των «δημοσιονομικών περιορισμών» που θέτουν οι στόχοι του κεφαλαίου και η πολιτική της εμπορευματοποίησης.
     Στο πλαίσιο αυτής της βάρβαρης πολιτικής, καμία έκπληξη δεν προκαλεί ότι από τις «κυβερνητικές προτεραιότητες» απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, μετά τις βάρβαρες περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για κάλυψη των τεράστιων αναγκών των δημόσιων δομών Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονο εξοπλισμό, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην αντιμετώπιση του χαρατσώματος που βιώνει η λαϊκή οικογένεια για τη «συμμετοχή» της στις πληρωμές για την Υγεία και το Φάρμακο.
     Αντί για τα παραπάνω, - επαναλαμβάνοντας τα γνωστά κόλπα που «απογείωσε» προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρουσίαζε ως «χιλιάδες προσλήψεις» τα μπαλώματα και την ανακύκλωση συμβασιούχων, - η κυβέρνηση ΝΔ διαφημίζει ως «ενίσχυση των νοσοκομείων» την εξαγγελία ότι οι νοσηλευτές θα κάνουν την ειδικότητά τους «αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», επιστρέφοντας βέβαια μετά την απόκτηση ειδικότητας ξανά στην ανεργία...
     Αντίστοιχα, κάνει λόγο για «2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων», σταγόνα στον ωκεανό των λαϊκών αναγκών και χωρίς να διευκρινίζει σκόπιμα αν μιλάει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ πετά και μια αόριστη εξαγγελία για «κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας».
     Καμιά αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καμιά αναφορά για τους χιλιάδες συμβασιούχους (σε σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη κ.α.), που βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας...
     Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία μετρούν πάνω από 30.000 κενές οργανικές θέσεις, ακόμη και σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα που απέχουν κατά πολύ από τις σύγχρονες ανάγκες. Κενές είναι πάνω από 7.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και 20.000 μόνιμων νοσηλευτών.
     Μέσα στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, οι κυβερνητικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν και την παραπέρα «προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων», τάχα... «χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη» (!) σε συνέχεια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, με την οποία αυξήθηκαν με κάθε τρόπο οι πληρωμές του λαού και των Ταμείων, γιγαντώνοντας τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.  à {Πρόσφατη είναι η εμπειρία από τη «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» για τις διαγνωστικές εξετάσεις, όπου 10.000.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έγιναν «μπαλάκι» ανάμεσα σ' ένα ρημαγμένο (από πόρους, προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό) δημόσιο σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που τους έβαζαν το μαχαίρι στο λαιμό για να πληρώσουν ακριβά για επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις. Ήδη το 75% - 90% των εξετάσεων που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι γίνεται σε ιδιωτικά κέντρα. Μέσα σ' ένα χρόνο, το 2016, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, μόνο με τη συμμετοχή του 15% σε αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και μαστογραφίες, πλήρωσαν από την τσέπη τους 17.312.400 ευρώ!}
     Σε ότι αφορά, τέλος, την εξαγγελία για «κατ' οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών», όσο «εύηχη» κι αν ακούγεται, δεν απαντάει στην ουσία του προβλήματος: Οι συνταξιούχοι δεν έχουν πια ούτε για την πληρωμή της συμμετοχής στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι ένας στους δύο δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες Υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και τέσσερις στους δέκα τη δαπάνη για φάρμακα.
     Επομένως, οι διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποτελούν απάντηση στα προβλήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στις ανάγκες του λαού, αλλά είναι ένα ακόμη βήμα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, πλήρως εναρμονισμένο με τη στρατηγική της ΕΕ για Υγεία υποταγμένη στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, για υγειονομικές μονάδες στη λογική της συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας, των υποβαθμισμένων παροχών φροντίδας Υγείας, της υποστελέχωσης με ελάχιστο προσωπικό, χαμηλά αμειβόμενο, όπου ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του δουλεύει με ημερομηνία λήξης και κουτσουρεμένα δικαιώματα.
     Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή. Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων, μαζικές προσλήψεις, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, όπου πρωτοστάτησαν σωματεία και φορείς, προσφέρουν πολύτιμη πείρα και δείχνουν το δρόμο για τη συνέχεια. 

Τ.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
16/7/2019

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις πληγείσες από το χαλάζι και τη θεομηνία περιοχές του Δήμου Πρεσπών




     Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, – αποτελούμενο από τους Θανάση Χαστά (Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και νεοεκλεγέντα περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»), Γιάννη Κανάτσιο (μέλος του Γραφείου Περιοχή Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ), Βασίλη Καραντζίδη (απερχόμενο περιφερειακό σύμβουλο) και Γιώργο Μούλη (μέλος της Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ), – επισκέφτηκε χτες (13/7/2019) τις πληγείσες από το χαλάζι και την πρόσφατη θεομηνία περιοχές του Δήμου Πρεσπών.
     Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος», καθώς και κατοίκους-φασολοπαραγωγούς της περιοχής, και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που προέκυψαν από τη θεομηνία και τις καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί.
     Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στους πληγέντες φασολοπαραγωγούς και δεσμεύτηκε να φέρει άμεσα (στη συνεδρίαση της 15ης/7/2019) το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή (μόλις αυτή αρχίσει τις εργασίες της), με την οποία ζητά την πλήρη αποζημίωση (στο 100% της αξίας της) της καταστραφείσας παραγωγής, καθώς και έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 80 ευρώ ανά στρέμμα των παραγωγών για αποκατάσταση της μηχανικής υποδομής των καλλιεργειών που καταστράφηκαν. Επίσης την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2017 και για τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
ΤΕ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ – 14/7/2019

συμπαράστασή του στους φασουλοπαραγωγούς του Δήμου Πρεσπών και γενικά σε όλους τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής


  
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τ.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     Το ΚΚΕ εκφράζει την ολόπλευρη συμπαράστασή του στους φασουλοπαραγωγούς του Δήμου Πρεσπών και γενικά σε όλους τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία. Ειδικότερα στους φασουλοπαραγωγούς, των οποίων η παραγωγή φασολιών καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.
     Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση, τον ΕΛΓΑ και όλους τους αρμόδιους φορείς την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και την άμεση και πλήρη αποζημίωση των παραγωγών στο 100% της αξίας της καταστροφής που υπέστησαν. Ζητά επίσης την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων (οι οποίες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί) για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2017, καθώς και τη λήψη άμεσων μέτρων και δημιουργίας έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές.
     Το ΚΚΕ προτίθεται να φέρει το ζήτημα, - με Ερώτηση που θα καταθέσει, - και στη Βουλή (μόλις αυτή ανοίξει), με την οποία θα ζητά υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Τ.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
13/7/2019

        

       

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ στη Φλώρινα




Καθημερινά πραγματοποιούνται εξορμήσεις υποψηφίων βουλευρών και στελεχών του ΚΚΕ σε χωριά  και την πόλη της Φλώρινας . Στόχος είναι το καλεσμα του ΚΚΕ να φτάσει σε κάθε σπιτι.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα απο το πόση θα είναι η διαφορά ή το αν μπουν στη Βουλή κόμματα μιας χρήσης όπως τόσα και τόσα που αφού έπαιξαν τον ρόλο τους εξαφανίστηκαν. 

Αυτό που ο λαός χρειάζεται είνια ένα δυνατό ΚΚΕ, έτοιμο για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται την επόμενη μέρα. 

Φλάμπουρο

Εξόρμηση στον πεζόδρομο

Τ.Ε Φλώρινας του ΚΚΕ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

H κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Φλώρινα


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30-6 στο Νέο Πάρκο Φλώρινας   η κεντρική προεκλογική συγέντρωση του ΚΚΕ στη Φλώρινα με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του Κόμματος, Θανάση Χαστά και την συμμετοχή πολλών φίλων του Κόμματος

Μετά την ομιλία ακολούθησε λαϊκό γλέντι με μουσική και χορό.  


Παρόντες τα μέλη και φίλοι του Κόμματος



Ο θανάσης Χαστάς 

Ακολουθεί το κείμενο της κεντρική ομιλίας 



Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Στις λίγες μέρες και ώρες που απομένουν μέχρι και να ανοίξουν οι κάλπες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού και δω στη Φλώρινα, σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, το κάλεσμα του ΚΚΕ και να πέσει την μέρα των εκλογών το κόκκινο ψηφοδέλτιο, με το σφυροδρέπανο στην κάλπη.
Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπροστά μας έχουμε μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Και σ’ αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη, αυτό που κρίνεται για το λαό είναι ποια δύναμη μπορεί να σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.
Γιατί όλοι και όλες ξέρουν πως ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις, τις όποιες διαφορές στα προγράμματα, η επόμενη κυβέρνηση θα πιάσει το αντιλαϊκό νήμα από κει που το άφησε η προηγούμενη, για να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που τσακίζει την εργατική τάξη, το λαό, για τα κέρδη των λίγων.
Ποια δύναμη λοιπόν, μπορεί να σταθεί στο πλάι του λαού, να παλεύει με συνέπεια, μαχητικότητα για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας και μέσα στην Βουλή με προτάσεις νόμου και τροπολογίες αλλά και έξω από αυτήν, μέσα στο κίνημα, στους αγώνες;
Ποια δύναμη μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει την πάλη για να μην ξεγράψει ο λαός όλα όσα έχασε αλλά και να σκεφτεί, να αποφασίσει ότι αξίζει να πάρει τη θέση του στους αγώνες για να μπορέσει να απολαύσει τη ζωή που του αξίζει, κόντρα στην υποταγή και την μοιρολατρία;
Αυτή η συνεπής, μαχητική, αταλάντευτη δύναμη ήταν και είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Γι αυτό στις εκλογές της 7ης του Ιούλη, αυτό που κρίνεται είναι πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, γιατί αυτή θα είναι η δύναμη του λαού, την επόμενη μέρα.
Επομένως, στην κρίσιμη αυτή εκλογική μάχη δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να μην χαθεί καμία ψήφος. Γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, πείσμα και επιμονή.
Αντικειμενικά η μη ψήφος στο ΚΚΕ για κάποιον που έχει κάνει το βήμα σε προηγούμενη εκλογική μάχη είναι «βήμα πίσω» και μπαίνει στον «κορβανά» της ανοχής της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Είναι στάση που την επόμενη μέρα θα δυσκολέψει την οργάνωση της πάλης, θα αφαιρέσει δυνάμεις από το κίνημα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

παρουσίαση του Ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Φλώρινας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ σας προσκαλεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, στις 8:00΄ το βράδυ, στην «Οδό Ονείρων», σε ανοιχτή εκδήλωση, όπου θα γίνει η παρουσίαση του Ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Φλώρινας

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Κόμματα «μίας χρήσης»: επιζήμια για το λαό!



   


  Από αστικά κόμματα «μίας χρήσης», που όπως δημιουργήθηκαν έτσι και διαλύθηκαν, ο λαός μας έχει γνωρίσει πολλά: ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Οικολόγοι - Πράσινοι κ.ά. Συνήθως όλα, όταν πρωτοεμφανίζονται, συνοδεύονται από χαρακτηρισμούς όπως «νέο», «καινοτόμο», «πρωτοποριακό», «σύγχρονο» κλπ. Δεν αργούν όμως να αποδειχθούν το ίδιο «παλιά» με τα άλλα αστικά κόμματα. Παλιά επειδή αποτελούν εκφραστές - με διαφορετικές παραλλαγές και τρόπους - του ίδιου ξεπερασμένου, αντιδραστικού συστήματος. Γι' αυτό έχουν την ίδια κατάληξη: στηρίγματα κυβερνήσεων ή των κυβερνητικών πολιτικών, ενώ στελέχη τους μεταγγίζονται στους ισχυρότερους πόλους του πολιτικού συστήματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν δικομματικά ή διπολικά σχέδια. Άλλωστε στρατηγικές διαφορές δεν έχουν μεταξύ τους. Ο ρόλος τους χρήσιμος για το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και, ταυτόχρονα,  επιζήμιος για το λαό. Ο βασικός τους ρόλος βρίσκεται στην «αποθήκευση» της δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας απέναντι στα βασικά αστικά κόμματα, προκειμένου αυτή να μη διοχετευτεί σε κατευθύνσεις ριζοσπαστικές και βασικά να μη συναντηθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Γι' αυτό άλλωστε και αυτά τα κόμματα χαρακτηρίζονται αναχώματα.
     Τέτοιο ρόλο, στις σημερινές συνθήκες, αναλαμβάνει, - απευθυνόμενος σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, - ο Γ. Βαρουφάκης με το ΜΕΡΑ25. Βεβαίως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κίνηση που έχει αναφορά σε επίπεδο ΕΕ. Το δίκτυο DiEM25 είναι ένα δίκτυο κινήσεων το οποίο ανεξάρτητα από το πολιτικό βάρος και την εμβέλειά του, συνδέεται με διεργασίες που συντελούνται σε επίπεδο ΕΕ και αφορούν προβληματισμούς και διαπάλη για το μέλλον και την εμβάθυνση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που διεξάγεται ανάμεσα σε ισχυρά κέντρα της ΕΕ (Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία) και με την παρέμβαση των ΗΠΑ. Πολλά άλλωστε έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις παλιότερες σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη με το δίκτυο του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Τζ. Σόρρος, παρόλο που ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει έρθει σε ρήξη μαζί του.
     Μια σειρά από βασικές θέσεις του ΜΕΡΑ25 φανερώνουν το χαρακτήρα του κόμματος, αφού δεν αμφισβητεί σε τίποτα την κυρίαρχη πολιτική, τους στρατηγικούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι, προσπαθεί για άλλη μια φορά να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει «έξυπνη και στοχευμένη οικονομική πολιτική» που να υπηρετεί και την ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Επικεντρώνει στην αναδιάρθρωση του χρέους και ιεραρχεί την «πράσινη ανάπτυξη». Αποδέχεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά προτείνει την «έξυπνη χρήση του βέτο» μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την υπεράσπιση των «δίκαιων της χώρας». Βάζει στόχο να αλλάξει την ΕΕ, να την κάνει προοδευτική κλπ. Λίγο - πολύ δηλαδή μια απ' τα ίδια, αμπαλαρισμένα σε καινούργιο περιτύλιγμα. Όλα αυτά τα έχουν ξαναπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, σοσιαλδημοκράτες, νεοαριστεροί, πράσινοι και οικολόγοι σε όλη την ΕΕ. Γι' αυτό άλλωστε δεν διστάζει να ομολογεί ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ακόμα και με τη ΝΔ αν χρειαστεί, σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε την πορεία και το ρόλο του ίδιου του Γ. Βαρουφάκη την περίοδο του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταλαβαίνουμε ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός» για το λαό. Βεβαίως σήμερα εμπειρία υπάρχει, το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Ιδιαίτερα όσοι αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, όσοι έχουν σχέση και δεσμούς με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δεν πρέπει να την ξαναπατήσουν, επενδύοντας σε ένα καραμπινάτο κόμμα του κεφαλαίου με «ριζοσπαστικό» και «αντισυστημικό» αμπαλάζ. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειράματα με προδιαγεγραμμένο τέλος, για νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η σταθερότητα του ΚΚΕ απέναντι σε όλα αυτά σχετίζεται με τη φυσιογνωμία του ως του μόνου κόμματος που παλεύει πραγματικά ενάντια στο σύστημα, ως του μόνου κόμματος που υπερασπίζεται το σύνολο των συμφερόντων των εργαζομένων, όχι στα λόγια αλλά με τη δράση του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ως του μόνου κόμματος που οργανώνει την αντίσταση και αντεπίθεση. Αντί λοιπόν για κόμματα «μίας χρήσης», μπορούν να εμπιστευτούν και να επενδύσουν σε αυτήν τη σταθερότητα…

     Κινητικότητα, ωστόσο, υπάρχει και στον εθνικιστικό - ακροδεξιό χώρο.
     Ένα ακόμα κόμμα που ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη, τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα μορφή του, είναι οι ΑΝΕΛ, που συγκέντρωσαν ποσοστό 0,80% στις ευρωεκλογές, από 3,46% το 2015. Η ηγεσία του αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις εκλογές του Ιούλη, ενώ όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει ρόλο στις διεργασίες που «τρέχουν» ήδη για την αναμόρφωση του εθνικιστικού χώρου «δεξιά» της ΝΔ.
     Οι ΑΝΕΛ, που μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη συγκυβερνούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχασαν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα μετά από τις αποχωρήσεις και τις διαγραφές που ακολούθησαν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς στελέχη του που ήταν και υπουργοί (Κουντουρά, Κόκκαλης) υπερψήφισαν τη συμφωνία.
     Σε ότι αφορά τη Χρυσή Αυγή, έχασε στις ευρωεκλογές το 50% της εκλογικής της δύναμης σε σχέση με το 2014, υποχωρώντας στο 4,85% (από 9,39% στις ευρωεκλογές του 2014). Την πενταετία που μεσολάβησε και οι τρεις ευρωβουλευτές της αποχώρησαν από τη θέση τους. Οι διεργασίες αυτές δεν είναι άσχετες με την επικείμενη ολοκλήρωση της δίκης στα τέλη του χρόνου για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης.
     Η μείωση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής αναμφισβήτητα αποτελεί θετική εξέλιξη, επιδίωξη του λαού όμως πρέπει να είναι η πλήρης απομόνωσή της, το πέταγμά της εκτός Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
     Τα αποτελέσματα της ΧΑ, σε συνδυασμό με την ανάδειξη ενός νέου σχετικά μορφώματος στο χώρο της ακροδεξιάς, της Ελληνικής Λύσης, του Κυριάκου Βελόπουλου, πυροδοτούν διεργασίες και σενάρια για την αναμόρφωσή του. Ήδη, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, που εξελέγη ευρωβουλευτής με 4,18%, δήλωσε ότι παραιτείται προκειμένου να διεκδικήσει την εκλογή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
     Αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ το 1988, ο Βελόπουλος ηγήθηκε του ακροδεξιού μορφώματος «Δίαυλος Ελλήνων» που ο ίδιος ίδρυσε. Στους «πνευματικούς δασκάλους» του συγκαταλέγει τον χουντικό Γεωργαλά, ενώ μετά την προσχώρησή του στον ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, εξελέγη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης. Αποχωρώντας το Μάη του 2012 μαζί με τους Βορίδη και Γεωργιάδη, προσχώρησε στη ΝΔ, από την οποία αποχώρησε το 2015. Όλο αυτό το διάστημα μέσα από τις εκπομπές του, εκτός από τις τηλεπωλήσεις σκοταδιστικών συγγραμμάτων, αλλά και «θεραπευτικών» σκευασμάτων «διά πάσαν νόσον», πρωτοστάτησε στην προσπάθεια διάδοσης διαφόρων θεωριών συνωμοσίας. Πριν από τις ευρωεκλογές, ο Βελόπουλος προσέγγισε τον Νίκο Μίχο, πρώην βουλευτή της ΧΑ ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017, για να προσχωρήσει στο κόμμα του. Η προσπάθεια αυτή ναυάγησε, ενώ την ίδια τύχη είχε και η πρωτοβουλία συσπείρωσης του ακροδεξιού χώρου σε συνεργασία με τη «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος δήλωσε το Νοέμβρη του 2018 πως ο Βελόπουλος «ή πήρε εντολή από τον χρηματοδότη του ή φοβήθηκε μην του αλώσουμε το κόμμα», αφήνοντας αιχμές για «υπόγεια συμφωνία» του με την ηγεσία της ΝΔ. Απαντώντας πρόσφατα στο αν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ, ο Βελόπουλος απάντησε με ...γρίφους, λέγοντας «όχι με αυτή τη ΝΔ». Ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής των Σαλβίνι και Όρμπαν. Κάνοντας επίδειξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που χαρακτηρίζουν το κόμμα του, ζητάει «να στήσουμε στο Δέλτα του Έβρου ένα τείχος 6 μέτρα και να βάλουμε και ναρκοπέδιο», προτείνοντας ταυτόχρονα τη μεταφορά μεταναστών σε «φυλασσόμενα πλοία για να προστατευτούν από τις ασθένειες».
     Σε ότι αφορά, τέλος, το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, δείχνει ιδιαίτερη «συμπάθεια» στο τουριστικό κεφάλαιο, προτείνοντας μεταξύ άλλων «παροχή επιπλέον κινήτρων για την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων ξενοδοχείων πολυτελείας και άλλων ποιοτικών τουριστικών συγκροτημάτων, με φοροαπαλλαγή 5 ετών για τις νέες επενδύσεις στον τουρισμό». Αλλά και για τους εφοπλιστές ζητάει «ευλαβική τήρηση της σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία σε φορολογικά θέματα», παράλληλα με την περαιτέρω στήριξή της μέσω του «άκρως απαραίτητου» μέτρου της αλλαγής «στη φορολόγηση των πλοίων, με παράλληλη θέσπιση ισχυρών κινήτρων, που δεν θα θίγουν τις ναυτιλιακές εταιρείες», ενώ μιλώντας για τις δικές τους επιχειρήσεις, διαφημίζει την ικανότητά του να «ενώνει» εργαζόμενους και διευθυντές «για να πάνε καλά»!...   
     Υστερόγραφο:
     Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο επίσημο site της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου αναρτήθηκε το όνομα του Γιάννη Βοσκόπουλου, - απερχόμενου Δήμαρχου Φλώρινας και στελέχους της ΝΔ (ο οποίος μέχρι τελευταία στιγμή φλερτάριζε για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, αλλά τελικά κόπηκε)  - ως υποψήφιου βουλευτή Φλώρινας με το κόμμα του Βελόπουλου. Για να αποδειχτεί για πολλοστή φορά πόσο «συγκοινωνούντα δοχεία» είναι μεταξύ τους τα αστικά κόμματα και πόσο, - όσο κι αν προβάλλονται σαν «νέα», «καινοτόμα» και δήθεν «άφθαρτα», - τα κόμματα αυτά της «μιας χρήσης» είναι ίδια και απαράλλαχτα με τα παλιά και, αφού κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» για την οποία επιλέχτηκαν, ως διάττοντες αστέρες, εξαφανίζονται με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκαν!...    


Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ
20/6/2019

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κάλεσμα για υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης και την Κοινότητα Φλώρινας


Στην πόλη της Φλώρινας: Ο κάθε γνήσιος αγωνιστής, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι επιστήμονες, οι σπουδαστές, οι μαθητές μπορούν να πάρουν μέρος αγωνιστικά ψηφίζοντας και για την ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Απέναντι στον Φασισμό και στην αστική πολιτική που περνάει και μέσω του τοπικού συμβουλίου της πόλης. Να εκλέξουμε αγωνιστές εκπροσώπους, δοκιμασμένους στους ταξικούς αγώνες. Αυτοί αποτελούν το τοπικό ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, αυτοί και αύριο θα δίνουν τόσο την μάχη της υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών μέσα στο τοπικό συμβούλιο όσο και της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης. Στοχεύουμε καλά, σημαδεύουμε σωστά. Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε: ΚΚΕ παντού! ΚΚΕ για την Ευρωβουλή. Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο – Περιφέρεια – Τοπική Κοινότητα. .
Απομονώνουμε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά – αντιπαλεύουμε την αστική πολιτική με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζεται. Κανένας να μην θέλει να κόψει το χέρι του την επόμενη τον εκλογών. Τώρα είναι η ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Καλό κόκκινο βόλι!

Γκερτσάκης Πέτρος




Υποψήφιοι σύμβουλοι της Κοινότητας ΦΛΩΡΙΝΑΣ του Δήμου Φλώρινας, ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΛΑΖΑΡΟΥ
ΓΚΕΡΤΣΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΜΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΠΕΤΡΟΥ
ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΝΕΣΤΗ
ΜΠΙΖΗ – ΝΤΙΣΛΗ ΜΑΡΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΝΑΛΠΑΝΤΙΔΟΥ ΜΥΡΤΩ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΟΥ ΙΣΜΗΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΩΤΗΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΗΛΙΑ
ΤΣΙΓΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΧΑΤΣΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΖΩΗ του ΦΙΛΟΚΡΑΤΗ






ΣΧΟΛΙΟ Για την προβοκατόρικη δράση σε βάρος του ΚΚΕ ειδικά στην περιοχή της Φλώρινας















Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή πήραν ξεκάθαρη θέση ως προς την «Συμφωνία των Πρεσπών». Είναι μια κακή συμφωνία που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τον λαό της χώρας όσο και για τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και για όλους τους λαούς των Βαλκανίων καθώς βάζει τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ στην καρδιά της Χερσονήσου.  Αντιπαλέψαμε σθεναρά τον εθνικισμό και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα με το να αντιμετωπίσουμε κάθε διαφορετική άποψη ακόμα και πολεμική, στη βάση των θέσεων κάθε πολιτικής δύναμης.  Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τις θέσεις του Κόμματος μπορούμε να τις συζητήσουμε ανοιχτά και θαρρετά.
Αυτό όμως που γίνεται συντονισμένα από το Ουράνιο Τόξο και δυνάμεις που βρίσκουν στέγη σε περιφερειακά – δημοτικά ψηφοδέλτια της Ανταρσύα- ΛΑΕ  (που σε όλη την υπόλοιπη χώρα αλληλοκατηγορούνται) αλλά και άλλων Παρατάξεων και παρά τις επίσημες θέσεις των επικεφαλής τους,  έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κρυφά και στα μουλωχτά διαδίδουν κάθε συκοφαντία σε βάρος του Κόμματος, κρύβοντας  ή διαστρεβλώνοντας ηθελημένα τις θέσεις του Κόμματος. Νομίζουν ότι με την άθλια συμπεριφορά τους θα μπορέσουν να ξεκόψουν το ΚΚΕ από την παράδοση της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Χαμηλώνουν τους ηρωικούς  μαχητές για τους παρουσιάσουν σαν τα μούτρα τους, σαν αφελείς εθνικιστές που δήθεν παρασύρθηκαν. Δεν διστάζουν να υιοθετήσουν την πιο χυδαία αντικομουνιστική προπαγάνδα περί «προδοτικού ΚΚΕ που θέλει να διαμελίσει την χώρα»
Δεν θα ασχοληθούμε με τους πολιτικούς τυφλοπόντικες. Ας σέρνονται τις νύχτες στα λαγούμια τους.
Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα του για Ειρήνη και προκοπή όλων των λαών χωρίς διακρίσεις και τεχνητούς διχασμούς. Και τίποτα δεν μπορεί να διασπάσει του δεσμούς του Κόμματος με τον λαό του τόπου μας που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα για μια «λέφτερη και σοσιαλιστική πατρίδα»

             T.E Φλώρινας ΚΚΕ                                               Λαϊκή Συσπείρωση Φλώρινας