Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα: 8 Νοέμβρη

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.
1674 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Τζον Μίλτον.
1847 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ.
1895 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.
1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη Δημοτική, από τον Αλέξανδρο Πάλλη.
1904 O Θίοντορ Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1917 Το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει το διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού με πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν.Την ίδια στιγμή η επανάσταση εξαπλώνεται. Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ριαζάν, στο Καζάν, στο Αικατερίνεμπουργκ, στην Ούφα και το Τάλιν.
1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση 1918).
1923 Οι ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπιραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: Ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Α. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες και αυτά σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.
1942 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Γαλλική Βόρεια Αφρική. Η «επιχείρηση πυρσός», όπως ονομάστηκε, στέφθηκε γρήγορα με νίκη (16 Νοέμβρη 1942).
1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ από το 1941. Ο Τ. Ανθίας ήταν ένας από τους λιγοστούς που κατάφεραν, παρά τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή, να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).
1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ Στρατή Τσαμπή, μαζί με άλλους κομμουνιστές.
1973 Από τις 8 έως τις 12 Νοέμβρη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εντείνονται στην Ιατρική, στη Γεωπονική, στην Οδοντιατρική, στο Πάντειο, στη Σχολή Υπομηχανικών, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, κ.α.
1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από το σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.
1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, Σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος. Ηταν μέλος του Κόμματος από το 1906, ενώ παραμονές της επανάστασης εκλέχθηκε στο ρωσικό γραφείο της ΚΕ. Την περίοδο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Το 1926 - 1952 ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της σοβιετικής κυβέρνησης το 1930 - 1941, πρώτος αντιπρόεδρος το 1941 - 1957 και υπουργός Εξωτερικών το 1939 - 1949 και 1953 - 1957.
2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.
2006 Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.