Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΜΕΠ Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος για το 2016.

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης για το 2016.
Περιλαμβάνει τα εξής:
Ιδεολογία - Πολιτική
  • Ελένης Μπέλλου: Το ΚΚ ως διαλεκτική σχέση επαναστατικής θεωρίας και πολιτικής πράξης
  • ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ: Το κράτος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του 2ου Συνεδρίου του
  • Δημήτρη Κοιλάκου: Ο Ε. Β. Ιλιένκοφ και η σοβιετική φιλοσοφία
  • E.B. Ιλιένκοφ: Σχετικά με την κατάσταση στη φιλοσοφία
Αγροτικό κίνημα
  • Διονύση Αρβανιτάκη: Για τα αγροτικά μπλόκα του 2016
Νεολαία
  • Νίκου Αμπατιέλου: Η δράση των νέων κομμουνιστών μέσα στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα και το ΜΑΣ
Της Σύνταξης
Όπως αναμενόταν, το φθινόπωρο «μπήκε» δυναμικά όσον αφορά τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις. Άλλωστε, από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας «καυτός» μήνας, τόσο λόγω των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο γύρο αντιλαϊκών μέτρων όσο και λόγω της προγραμματισμένης σύγκλησης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί, ως είθισται, τη ΔΕΘ για μία εφ’ όλης της ύλης προπαγανδιστική επίθεση με στόχο την απόσπαση της λαϊκής συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Συκοφαντεί τους δημόσιους υπάλληλους η Θ. Φωτίου

Τις απαράδεκτες δημόσιες αναφορές της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν. Σμύρνη σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στο Δημόσιο. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αποφασιστικά μπροστά στο νέο κύμα μέτρων που έρχεται και θα ενταθεί. Να ενισχυθεί η πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η απόκρουση των νέων μέτρων στα Εργασιακά, το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας.
Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου αναφέρει:
«Οι απαράδεκτες δημόσιες αναφορές της αναπληρώτριας υπουργού Φωτίου στη Νέα Σμύρνη, ότι “οι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία όντως δεν κάνουν τίποτα …αυτή είναι η εμπειρία μας από το πώς δουλεύουν τα υπουργεία" και ότι στο υπουργείο Εργασίας που μας "ξέρει έναν - έναν, το 15% συνεργάζονται μαζί μας ….το υπόλοιπο 25% (!!!) είναι τα διευθυντικά στελέχη που μας υπονομεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, στέλνουν μόνοι τους εγκυκλίους…έχει στείλει ο διευθυντής μόνος του εγκύκλιο που κόβει το επίδομα", δεν προκαλούν καμία έκπληξη ούτε αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία".
Τις ίδιες συκοφαντικές αναφορές ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα ακούγαμε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει με ιερή ευλάβεια το τρίτο Μνημόνιο, τσεκουρώνει ακόμα παραπέρα τις συντάξεις, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και τις υπηρεσίες του υπουργείου που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της εργοδοτικής ασυδοσίας, ιδιωτικοποιεί βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, έχει το απύθμενο θράσος να μεταθέτει τις ευθύνες για τη βάρβαρη πολιτική της στους υπαλλήλους.
Καθημερινά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι επέλεξε και επιλέχτηκε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης των δεσμεύσεων των μνημονίων, των επιταγών του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της ΕΕ. Ότι επιλέχτηκε να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ, συνεχίζοντας στην ίδια αντιλαϊκή ρότα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση κατέχει καλύτερα από τις παραδοσιακές αστικές πολιτικές δυνάμεις την τέχνη της εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού. Η λάσπη ενάντια στους εργαζόμενους αποτέλεσε και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, να σκύψουμε το κεφάλι, να βάλουμε πλάτη στην προώθηση της βάρβαρης πολιτικής.
Ως "Αγωνιστική Συσπείρωση" καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουμε αποφασιστικά μπροστά στο νέο κύμα μέτρων που έρχεται και θα ενταθεί. Να βγούμε στο προσκήνιο επιθετικά για τα συμφέροντά μας, της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που υποφέρει. Να ενισχυθεί η πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η απόκρουση των νέων μέτρων στα Εργασιακά, το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας.
Χρέος όλων μας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και δικαιωμάτων μας ενώ στο στόχαστρό μας πρέπει να βάζουμε τους πραγματικούς ενόχους που χειροτερεύουν τις συνθήκες ζωής μας. Είτε αυτοί φορούν μπλε, πράσινα ή ροζ κουστούμια. Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς διαχειριστές - εντολοδόχους των μεγαλοεπιχειρηματιών, που αύριο σίγουρα θα υποστηρίζουν με κλαψουρίσματα ότι τα χθεσινά τους λεγόμενα παρερμηνεύτηκαν από τα μίντια.
Να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας! Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Υπάρχει άλλος δρόμος! Με το ΠΑΜΕ περνάμε στην αντεπίθεση!».

Εξελίξεις στην ΔΕΗ. Ανακοίνωση της Τ.Ο Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Την πεπατημένη της εξαπάτησης του ελληνικού λαού συνεχίζουν απρόσκοπτα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε που προωθείται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως επιτάσσουν οι οδηγίες της Ε.Ε και έχει υπογράφει στο 3ο μνημόνιο.
Την στιγμή που το 34% της ΔΕΗ Α.Ε (ήδη το 17% είναι στο ΤΑΙΠΕΔ) μεταβιβάζεται στο υπερταμείο με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τρίτη για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σε ημερίδα για την ενέργεια που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τοπικός βουλευτής του κ.Μουμουλίδης με δηλώσεις του προσπάθησε να κάνει το άσπρο- μαύρο. Δήλωσε ότι η αμέσως μετά τη μεταβίβαση του 34% στο υπερταμείο ξεκινάει η μάχη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Η εξαπάτηση όμως δεν σταματάει εκεί. Δεν πέρασε μεγάλο διάστημα από τις δηλώσεις του ίδιου σε ημερίδα που οργάνωσε ο Σπάρτακος, ότι στηρίζει το λιγνίτη την ίδια στιγμή που συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Οι αντιφάσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, από την μία θέλουν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των εργατικών- λαϊκών συμφερόντων από την άλλη εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου  με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του που θα βασιστεί στα συντρίμμια των εργατικών –λαϊκών δικαιωμάτων.
Δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν στο 3ο μνημόνιο που προβλέπει η ΔΕΗ μέχρι το 2020 να έχει μόνο 50% της αγοράς; δεν γνωρίζουν για τον ΕΦΚ από τον οποίο απάλλαξαν το φυσικό αέριο; δεν γνωρίζουν για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που πληρώνει η ΔΕΗ; για τα ΝΟΜΕ που ξεκινάν να εφαρμόζονται; το σχεδιασμό της ΔΕΗ Α.Ε να περιορίσει την εξόρυξη του λιγνίτη σε 25εκ.τόνους (όσο παράγει μόνο το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου);, δεν γνωρίζουν για τα μνημόνια συνεργασίας της ΔΕΗ Α.Ε με τους Κινέζους και με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους για τη Μελίτη;
Τα γνωρίζουν πολύ καλά μιας και σε όλα υπάρχει η υπογραφή τους. Απλά υποτιμούν την νοημοσύνη του λαού διεκδικώντας βραβείο πολιτικής εξαπάτησης. Οι ίδιοι που ανέβαιναν στα  κάγκελα στις πύλες των ΑΗΣ ενάντια στην πώληση της μικρής ΔΕΗ είναι οι ίδιοι (π.χ Περιφερειάρχης κ.Καρυπίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κ. Σέλτσας) που με πλατιά χαμόγελα φωτογραφίζονταν κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ Α.Ε με την Κινέζικη  CMEC.
Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο, το ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να δώσει απάντηση στην κοροϊδία οργανώνοντας την πάλη του ενάντια στο σύνολο του πλαισίου της απελευθέρωσης της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Να διεκδικήσουν θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, Μισθούς που αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.α.  Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξουμε το δρόμο για την μόνη πραγματικά φιλολαϊκή λύση, την κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί στα πλαίσια του Πανεθνικού Κεντρικού Σχεδιασμού που στόχο θα έχει την ικανοποίηση των εργατικών –λαϊκών αναγκών.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Τομεακή Οργάνωση Ενέργειας Δυτ. Μακεδονίας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας και Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ... "οδικοί χάρτες"

«Οδικοί χάρτες»...

Οι παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μία βδομάδα μετά τις αντίστοιχες παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα από το ίδιο βήμα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τόσο την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και ΝΔ γύρω από τους στόχους του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του, όσο και την κοινή τους προσπάθεια να στρατεύσουν το λαό πίσω από αυτούς τους ξένους στόχους, ισχυριζόμενοι ότι τάχα κάτι έχει να κερδίσει και αυτός από την επίτευξή τους.
Στην περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», που λανσάρει η κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης «απάντησε» με τη... «συμμετοχική ανάπτυξη». Επιστρατεύουν αμφότεροι, δηλαδή, διάφορα καλλωπιστικά επίθετα, προκειμένου να συσκοτίσουν την αλήθεια: Οτι η καπιταλιστική ανάκαμψη έχει ως «προαπαιτούμενα» τη μονιμοποίηση όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που προωθήθηκε στα χρόνια της κρίσης, την ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, την προώθηση στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης που εμπλέκουν το λαό σε επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Χαρακτηριστικό για την πρεμούρα τους να προωθηθούν τάχιστα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ ψέγει την κυβέρνηση γιατί «καθυστερεί» την ολοκλήρωση των «αξιολογήσεων» του μνημονίου, στον δικό του «οδικό χάρτη» ο πρωθυπουργός προτάσσει ως «πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου» το «να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση», η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά...
Στους «οδικούς χάρτες» που παρουσίασαν από το βήμα της ΔΕΘ, υιοθετώντας ακόμα και το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσαν την απόλυτη προσήλωσή τους στους κεντρικούς στόχους που θέτει η ελληνική αστική τάξη.
Μίλησαν και οι δύο:
-- Για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, όχι βέβαια για την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών του λαού, αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί ο περιβόητος «δημοσιονομικός χώρος» για ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη του κεφαλαίου, την ώρα που η όποια «ρύθμιση» των παραπάνω θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
-- Για τη δημιουργία προϋποθέσεων για «επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου», δηλαδή για «φρέσκο» δανεισμό του αστικού κράτους για λογαριασμό του κεφαλαίου, με νέα χρέη να φορτώνονται στην πλάτη του λαού.
-- Για νέα φορολογικά «κίνητρα» υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και διασφάλιση της «ρευστότητάς» του. Στις αναφορές Τσίπρα, για τις φοροαπαλλαγές του νέου «αναπτυξιακού νόμου» και τα διάφορα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που συγκεντρώνει η κυβέρνησή του, για να φουσκώνει τις τσέπες του κεφαλαίου, ήρθε να «απαντήσει» ο Κυρ. Μητσοτάκης με εξαγγελίες για νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και τα μερίσματα των επιχειρηματικών ομίλων, νέα «στοχευμένα» φορολογικά κίνητρα προς τα μονοπώλια κ.ο.κ.
Οπως είναι φυσικό, στο πλαίσιο της πλήρους ταύτισής τους με τις αντιλαϊκές προτεραιότητες του κεφαλαίου, ο διαγκωνισμός τους αφορά το ποιος από τους δύο μπορεί να την υπηρετήσει καλύτερα: Ποιος «πιστεύει» περισσότερο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή ποιος μπορεί να τις υλοποιήσει πιο αποφασιστικά, ποιος είναι καταλληλότερος, πιο «αξιόπιστος» να «παζαρέψει» τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης με τους «εταίρους» της.
Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το λαό, πέρα από τα διάφορα ψίχουλα που του τάζουν, περί... «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» και... «κοινωνικού μερίσματος σε όσους έχουν ανάγκη», για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, δηλαδή, που δημιουργεί η πολιτική τους, κυβέρνηση και ΝΔ προχωρούν σε διάφορα κόψε - ράψε στα αντιλαϊκά μέτρα (στο μείγμα αύξησης των χαρατσιών και μείωσης κονδυλίων για λαϊκές ανάγκες), με βασικό κριτήριο το τι θα είναι πιο «αποδοτικό» για τους στόχους του κεφαλαίου.
Αμφότεροι, μάλιστα, τσακώνονται μεταξύ τους για το πόσο «κοστολογημένες» είναι οι προτάσεις τους, καλώντας ουσιαστικά το λαό να υιοθετήσει ως κριτήριο τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας.
Ο δρόμος, όμως, της πραγματικής διεξόδου για τους εργαζόμενους και το λαό μπορεί να ανοίξει μόνο αν οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, με κριτήριο την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών τους, οι οποίες και είναι διαμετρικά αντίθετες με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!»
Έκδοση του «Οδηγητή» και της «Σύγχρονης Εποχής» που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ


Έκδοση του «Οδηγητή» και της «Σύγχρονης Εποχής» «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!» είναι συλλογή κειμένων που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Απευθύνεται σε νέους, φοιτητές, σπουδαστές, επιστήμονες, αλλά και σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό που δεν συμβιβάζεται μέσα στα πλαίσια της ζωής που ορίζει ο καπιταλισμός, που βλέπει την απόσταση ανάμεσα στη ζωή του σήμερα και τις τεράστιες δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.



Η επιστημονική γνώση όπλο στην πάλη για την απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση

Μέσα από την επιλογή μιας σειράς κειμένων που αφορούν από τους θεμελιωτές της επαναστατικής θεωρίας όπως οι Φ. Ενγκελς και Β. Ι. Λένιν, άλλους κομμουνιστές διανοητές, αλλά και προοδευτικούς ριζοσπάστες επιστήμονες, η έκδοση επιχειρεί να συμβάλει στην καλλιέργεια πρωτοπόρας και μαχητικής στάσης απέναντι στη γνώση και τη μόρφωση, στην αντιμετώπισή της ως εφόδιο, ως όπλο στον αγώνα για μια κοινωνία που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία. Επιδιώκει να αναδείξει ότι για το κομμουνιστικό κίνημα, το ζήτημα της μόρφωσης όπως και της επιστημονικής γνώσης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, τόσο για την ικανότητα διεξαγωγής του αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό όσο και για την οικοδόμηση της νέας, σοσιαλιστικής κοινωνίας. Επιδιώκει, ακόμα, να τονίσει τη στενή σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην κομμουνιστική ιδεολογία και την επιστημονική γνώση, μιας και η επαναστατική κοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κινήματος, ο μαρξισμός - λενινισμός, δεν είναι απλά μια «άποψη» για το πώς θα μπορούσε να είναι η κοινωνία, αλλά στηρίζεται στην επιστήμη, στη γνώση των νόμων κίνησης της ανθρώπινης κοινωνίας που τεκμηριώνει την κομμουνιστική προοπτική.
Η ίδια η εμφάνιση και ανάπτυξη του μαρξισμού ήταν αποτέλεσμα ό,τι πιο πρωτοπόρου είχε δημιουργήσει η ανθρώπινη επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη μέχρι το 19ο αιώνα. Ο μαρξισμός αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση στην πορεία της ανθρώπινης σκέψης, μια επαναστατική θεωρία που αποτελεί υλική δύναμη για την εργατική τάξη, καθώς τεκμηριώνει τη δυνατότητα ανατροπής του καπιταλισμού και οικοδόμησης μιας ανώτερης κοινωνίας, της κομμουνιστικής.
Η επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού παραμένει επίκαιρη και αξεπέραστη γιατί δεν είναι ένα «δόγμα», αλλά αντίθετα αναπτύσσεται, αφού αναπτύσσεται, αλλάζει, κινείται και η ίδια η πραγματικότητα που μελετά. Αυτό το απαράμιλλο πλεονέκτημα οφείλεται στο ότι φιλοσοφικό υπόβαθρο του μαρξισμού - λενινισμού είναι ο διαλεκτικός υλισμός, ο οποίος αντιλαμβάνεται τα πράγματα στην κίνηση και ανάπτυξή τους. Η διαλεκτική υλιστική αντίληψη ως φιλοσοφικό, μεθοδολογικό υπόβαθρο δίνει τη δυνατότητα ερμηνείας των σύνθετων φαινόμενων της υλικής πραγματικότητας που μας περιβάλλει, φυσικών και κοινωνικών, αποτελεί μέθοδο αντίληψης και επιστημονικής εργασίας που μπορεί να στηριχτεί η ανάπτυξη κάθε επιμέρους επιστήμης, μαζί βέβαια με την κοπιώδη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για την κατάκτηση των γνώσεων του κάθε ξεχωριστού επιστημονικού πεδίου.

Επιστήμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου ή των λαϊκών συμφερόντων;

Η επιστήμη, όμως, δεν αναπτύσσεται γενικά «ουδέτερα», αλλά στο πλαίσιο της δοσμένης σε κάθε ιστορική φάση κοινωνίας, σήμερα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας της αστικής τάξης, η επιστήμη και το ίδιο το επιστημονικό δυναμικό βρίσκονται υποταγμένα στους σκοπούς της. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει τεράστια πρόοδος και ανάπτυξη των φυσικών, πολυτεχνικών, ιατρικών κ.ά. επιστημών, αυτή αξιοποιείται στην κατεύθυνση που εξυπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία. Η επιστημονική έρευνα χρηματοδοτείται και προσανατολίζεται από το αστικό κράτος με βάση τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης, γίνεται με σκοπό και κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την οργανωμένη, σχεδιασμένη και καθολική αξιοποίηση των επιτευγμάτων και των κατακτήσεων της επιστήμης προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Αντίστοιχα συμβαίνει και με την ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών (οικονομική, ιστορική κ.ά.) στα αστικά πλαίσια, η οποία ισχυροποιεί την τάση να μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε μια «απολογητική» του καπιταλισμού, να δένονται όλο και πιο ασφυκτικά με το περιεχόμενο των ιδεολογικών μηχανισμών της αστικής τάξης, ιδιαίτερα της αστικής εκπαίδευσης.
Στις μέρες μας, οι δεκάδες χιλιάδες νέοι που φοιτούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι χιλιάδες νέοι που κάνουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, αντικειμενικά, έστω κι αν δεν συνειδητοποιείται σαν τέτοιο, μπαίνουν μπροστά στο ερώτημα: «κάτω από ποιους σκοπούς θα εντάξω τις γνώσεις μου, ποια ιδανικά θα εξυπηρετήσω με την επιστήμη μου;». Η μεγάλη πλειοψηφία σήμερα χρησιμοποιεί τις επιστημονικές της γνώσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η κυρίαρχη σκέψη, από τη σκοπιά του καπιταλισμού. Δεν μπορεί να δει πέρα από τον καπιταλιστικό «ορίζοντα», βλέπει τη διέξοδο στον ατομικό δρόμο, στο κυνήγι μιας καριέρας ή στη λεγόμενη «επιχειρηματικότητα».

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Με μεγάλη συμμετοχή το Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή στην Κοζάνη

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Κήπο Κοζάνης, το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Κοζάνης και ομιλία του γραμματέα της Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ Κ. Χατζηδαμιανό. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με την μεγάλη συναυλία των Λάκη Παπαδόπουλου, Γιάννη Γιοκαρίνη, Μανώλη Φάμελο και Νίκο Ζιώγαλα 









Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μόνο χειρότερη για τους λαούς

Για «εξαιρετικά θετικά σημεία» κάνει λόγο η συγκυβέρνηση, σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την «κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μεταξύ άλλων, εστιάζει στην ανακοίνωση για διπλασιασμό των πόρων του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», αλλά και στα περί «ευφυούς ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί αφορούν, βέβαια, στην επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη κρατική και ευρωενωσιακή στήριξη για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, μια επιδίωξη από την οποία τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός, όσο κι αν «ντύνεται» με αναφορές για «περισσότερο κοινωνική Ευρώπη» κ.ο.κ.
Στην πραγματικότητα, τόσο η τοποθέτηση Γιούνκερ, όσο και η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι η λυκοσυμμαχία αλλάζει μόνο προς το χειρότερο για τους λαούς.
Κοινή συνισταμένη και των δύο παρεμβάσεων ήταν η μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, με επιπλέον κεφάλαια, με μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους έναντι ανταγωνιστικών μονοπωλίων, αλλά και με «δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού κλίματος»,βασισμένου πάνω στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, κομβικό σημείο της «νέας ευρωπαϊκής ατζέντας» που χαιρετίζει η κυβέρνηση, είναι η «υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ και πέρα από τα σύνορά της», η «σκλήρυνση» της «αμυντικής πολιτικής» της ΕΕ, μεταξύ άλλων με δημιουργία ενιαίου στρατιωτικού αρχηγείου της λυκοσυμμαχίας...
Οι τοποθετήσεις των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήρθαν να επιβεβαιώσουν πεντακάθαρα την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, εντός και εκτός της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή μας Ενωση βρίσκεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε υπαρξιακή κρίση (...) Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα δει τόσο μικρό κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών - μελών μας, τόσο λίγους τομείς στους οποίους συμφωνούν να δουλέψουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή μας Ενωση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Και το να αγνοήσουμε αυτήν την περιπλοκότητα θα ήταν λάθος»,πρόσθεσε, σε μια τοποθέτηση που αντανακλά την ανισομετρία εντός της λυκοσυμμαχίας.
Την ίδια ώρα, διατυπώνονται οι «αγωνίες» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για τον ανταγωνισμό τους με τα κεφάλαια άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, για την «αντιπαράθεση με εξωτερικούς ανταγωνιστές», όπως λέει ο Ντ. Τουσκ, για την προοπτική «η αποτυχία σύναψης εμπορικών συμφωνιών (...) να δημιουργήσει αναπόφευκτα την εντύπωση ότι το Brexit έχει ενεργοποιήσει μια διαδικασία εξάλειψής μας από τον παγκόσμιο στίβο»...
«Τα μειονεκτήματά μας, σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, είναι ορατά στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής (π.χ. άμυνα και εκτελεστικές αρμοδιότητες)», ανέφερε στην επιστολή του ενόψει της αυριανής Συνόδου, για να έρθει μια μέρα μετά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, να δηλώσει ότι «η ήρεμη δύναμη δεν είναι αρκετή στην ολοένα και πιο επικίνδυνη γειτονιά μας» και να αναγγείλει την προώθηση μιας «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία», προκειμένου η ΕΕ «να έχει μια θέση στο τραπέζι που θα συζητηθεί το μέλλον της Συρίας»...
Η ελληνική αστική τάξη - και η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της - επιδιώκει ξεκάθαρα να «παίξει» σε αυτούς τους επικίνδυνους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικές π.χ. οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ότι «είμαστε στην αιχμή, ως χώρα», γιατί «η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι πρόκριμα για τη ρύθμιση του χρέους και άλλων χωρών. Γι' αυτό και βλέπουμε ζωηρό ενδιαφέρον και από χώρες πέραν της Ευρώπης. Δεν είναι κρυφό ότι και οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ»...

Ανεξάρτητα όμως από το τι θα πετύχει το εγχώριο κεφάλαιο από αυτήν τη
 στρατηγική, ο λαός θα είναι έτσι κι αλλιώς χαμένος αν συνταχθεί με αυτήν: Η
 όποια «ρύθμιση» του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα,
 η «πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» και η διεκδίκηση ρόλου «οχυρού» του
 ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη
 περιοχή εμπλέκει το λαό σε δρόμους βαμμένους με αίμα...


Η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Κουτσούμπα στη ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. (Στο video η εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και παρακάτω το κείμενο)
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενόψει ΔΕΘ.Μαζική η συμμετοχή από Φλώρινα και Δυτ Μακεδονία


Σχεδόν γεμάτο το λεωφορείο που ξεκίνησε από Φλώρινα

Όταν η κορυφή της πορείας στρίβει στον Λ. Πύργο ... 

... η ουρά είναι ακόμα μέσα στην Αριστοτέλους



Κοντά στους χίλιους τα μπλοκ της Δυτικής Μακεδονίας. Γραμματεία ΠΑΜΕ Κοζάνης,
 Σωματείο Γουνεργατών Σιάτιστας, ΣΕΕΝ Δ. Μακ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας,
Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης

Προσθήκη λεζάντας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Π.Α.ΜΕ. διαδηλώνουμε στη Δ.Ε.Θ. Σάββατο 10 Σεπτέμβρη


Κάλεσμα στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6:00΄ μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Αναχώρηση με λεωφορείο από Φλώρινα
Σάββατο 10/9/2016, στις 3:00΄ το μεσημέρι από τα ΚΤΕΛ

Κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας!
Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας!
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή!

     Το ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς αγρότες, στις γυναίκες και τους νέους κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης των αγώνων, για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση!
     Οι φετινοί αγώνες ενίσχυσαν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργαζομένων με τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες. Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και όσων υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτό το κίνημα μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο μαχητικό και ρωμαλέο, αμφισβητώντας την κυριαρχία των εκμεταλλευτών, των επιχειρηματικών ομίλων.
Να μη χαριστούμε σε κανέναν! Δεν πάει άλλο!

     Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μας θέλουν αιχμάλωτους στα ελάχιστα, χωρίς σταθερό μισθό, χωρίς ένσημα, ανασφάλιστους, για να μας έχουν του χεριού τους. Θέλουν να μας σκλαβώσουν και να μας περάσουν αλυσίδες, να μετατρέψουν τους τόπους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Είναι η ίδια η πολιτική του κεφαλαίου που οδηγεί στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, στο ασταμάτητο κύμα λουκέτων στους μικρούς επαγγελματίες.
Όχι στους φόρους και στη φοροληστεία, να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία!

     Η συνεχής καταιγίδα των μέτρων σφαγιάζει δικαιώματα, επιδεινώνει τη ζωή μας! Ήδη η τσέπη χιλιάδων συνταξιούχων έχει αδειάσει από τον πρόσφατο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό που πέρασε η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δυναμώνει η φοροληστεία με παλιά και νέα μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ κατασχέσεων και απειλών στο λαό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αξιοποιώντας παλιούς και νέους εισπρακτικούς μηχανισμούς.
Δεν ζούμε με 400 ευρώ!

     Ο μέσος μισθωτός, πριν από τη φορολογία εισοδήματός του, έχει χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009. Με βάση τα άγρια φορολογικά μέτρα και τα χαράτσια, οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης.
     Κανένας πλειστηριασμός! Κανένα σπίτι, χωράφι στα χέρια τραπεζίτη! Να προστατέψουμε τη λαϊκή κατοικία από τα «κοράκια» που καραδοκούν! Να δυναμώσει η αλληλεγγύη! Κανένας δεν μπορεί να δίνει χρόνο σε δήθεν «κόκκινες» γραμμές, να αποδέχεται την κοροϊδία, τις παροχές - ψίχουλα όταν μας τα έχουν πάρει όλα. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελιέται πως αυτή η κατηφόρα χωρίς φρένο είναι για το καλό μας! Να βάλουμε τέρμα στην ανοχή, στην κοροϊδία, να μην περιμένουμε σωτήρες και τη δήθεν καλή διάθεση των επιχειρηματιών.
`Η εμείς ή τα μονοπώλια!

     Αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή που καθορίζει την οργάνωση της πάλης, την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, την κλιμάκωση της επίθεσης. `Η με τις ανάγκες του λαού ή με τη χλιδή και τα πλούτη των μονοπωλίων. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια έχει ήδη χρεοκοπήσει εξαιτίας της οξυμένης επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων στο δικαίωμα στη δουλειά, στους μισθούς και τις συντάξεις, στα δικαιώματα στην Υγεία και την Παιδεία.


Ανάπτυξη για το λαό, όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων!

     Το νέο μοντέλο, της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», που με θρασύτητα αναφέρουν, δεν είναι για εμάς. Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», που επικαλείται ξανά και ξανά η κυβέρνηση, έχει επιβάλει στους εργαζόμενους κάθε χώρας εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα.
Όχι στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού!

     Τα νέα μέτρα που ακολουθούν στα Εργασιακά, στις απολύσεις, στο δικαίωμα στην απεργία, τα συνεχόμενα φορολογικά μέτρα που στριμώχνουν στον τοίχο την εργατική - λαϊκή οικογένεια έχουν έναν και μόνο κερδισμένο: Τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την προστασία και τον πολλαπλασιασμό των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε κάθε κλάδο.
Ετοιμάζουν νέα πλήγματα, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν διεκδικήσουμε!

     Να δυναμώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.
     Εδώ και τώρα να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο του ταξικού κινήματος, με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία! Να απαντήσουμε αγωνιστικά στην ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας!
     Έχουν στο στόχαστρο το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το δικαίωμα στην απεργία! Μαζί με τα νέα βάρβαρα μέτρα επιδιώκουν να θάψουν το δικαίωμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας με αγώνες, με κινητοποιήσεις, με αντίσταση. Χτυπούν τα σωματεία που παραμένουν, παρά τα προβλήματα που έχουν, δύναμη των εργατικών - συνδικαλιστικών αγώνων.

Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!
Συσπείρωση με το ΠΑΜΕ! Οργάνωση στα σωματεία μας!
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, διευρύνουμε τη λαϊκή συμμαχία!


     Καλούμε τους εργαζόμενους να μην εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους. Να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, στη σταθερή εργασία, στην Ασφάλιση. Να δυναμώσουν την οργάνωσή τους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Να αλλάξουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα απομονώνοντας τους ανθρώπους της εργοδοσίας που βρίσκονται στις γραμμές της εργατικής τάξης. Να ηττηθεί η στρατηγική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι γραμμή ήττας, ενσωμάτωσης, υποταγής!
     Η λύση και η δύναμη βρίσκεται στον οργανωμένο ταξικό αγώνα, στη συμμαχία, στην πάλη για την υπεράσπιση του δίκιου μας, για την αναπλήρωση των απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση με όσους μας στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, μας θέλουν στην ανέχεια, στη ζωή με ψίχουλα, στη σύγχρονη σκλαβιά!

Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω κάτω!

     Εμείς παράγουμε τον πλούτο, είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, εμείς έχουμε τη δύναμη! Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να σηκώσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα. Με ενιαίο μέτωπο αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, σε ΕΕ - ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για άλλη προοπτική, προς όφελος του λαού, με το λαό αφέντη!
Για να υπερασπιστούμε το σήμερα και το αύριο της ζωής μας, για να χτίσουμε τη δική μας συμμαχία, που θα φέρει νικηφόρα αποτελέσματα για τη ζωή και τα συμφέροντά μας.

Αναχώρηση από Φλώρινα
Σάββατο 10/9/2016, στις 3:00΄ το μεσημέρι από τα ΚΤΕΛ


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση στη Μακρόνησο (VIDEO)


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ: η Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Μακρόνησο

http://www.902.gr/eidisi/politiki/107396/episkepsi-tis-ko-attikis-toy-kke-kai-tis-op-attikis-tis-kne-sti-makroniso


Αντιγράψτε και μεταβείτε στην παραπάνω διεύθυνση


Μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ στο Λευκό Πύργο (VIDEO)

Ένα μεγάλο πανό ανάρτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Τρίτης 6 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου ενόψει της ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ.

Το πανό του ΠΑΜΕ που «στόλισε» το Λευκό Πύργο ανέγραφε: «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση, Αγώνας για ανατροπή. Όλοι στο συλλαλητήριο Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, πλατεία Αριστοτέλους, 6 μ.μ.».
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μέλη του ΠΑΜΕ φώναζαν συνθήματα όπως: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Έλα με το ΠΑΜΕ μην είσαι φοβισμένος, ντροπή για τον εργάτη να ζει υποταγμένος».
Σε δηλώσεις του ο Λεωνίδας Στολτίδης κατήγγειλε «την πρωτοφανή προσπάθεια καταστολής από την κυβέρνηση με τελεσίγραφο να κατεβάσουμε το πανό γιατί βεβηλώνει το χώρο αλλιώς θα προβούν σε συλλήψεις».
«Δεν βεβηλώνει ούτε το χώρο ούτε την ιστορία ούτε τον πολιτισμό του λαού οποιαδήποτε κίνηση του ΠΑΜΕ που αφορά τη διεκδίκηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και την κάλυψη των αναγκών τους. Περί αυτού πρόκειται και δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση ανενόχλητη να προβεί στα επόμενα μέτρα ως επιλογή για τη βρώμικη δουλειά από την αστική τάξη, να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη με μέτρα που συντρίβουν ουσιαστικά στην κυριολεξία τα πάντα, όσα έχουν απομείνει, ΣΣΕ, εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό και δημόσιο πλούτο. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, βαδίζουμε στο δρόμο που συσπειρώνει τις δυνάμεις που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν αυτή την πολιτική», κατέληξε ο Λεωνίδας Στολτίδης.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Αμύνταιο. Αναβάλλεται για τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη η προφεστιβαλική εκδήλωση.

Αναβάλλεται για τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αμύνταιο. Ραντεβού λοιπόν τη Δευτέρα στο προαύλιο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου, στις 8 το απόγευμα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.


ΑΓΩΝΑΣ – ΓΝΩΣΗ – ΤΟΛΜΗ – ΑΝΤΟΧΗ

«Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία» (Ναζίμ Χικμέτ)

Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση Φυλλάδιο του Κόμματος για τις εξελίξεις

«ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ». Με αυτόν τον τίτλο προμετωπίδα κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες καινούργιο τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ που ενημερώνει το λαό για τις εξελίξεις, την νέα επίθεση της κυβέρνησης με τη δεύτερη «αξιολόγηση», το νέο συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περικοπών και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις. Υπογραμμίζει ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «υποταγή ή αντεπίθεση για την ανατροπή» και καλεί το λαό «τώρα» να επιλέξει αυτό που θα κάνει τη διαφορά: «Να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Γιατί, «η δύναμή σου είναι εδώ, η λύση είναι εδώ, στον αγώνα με το ΚΚΕ, στην Κοινωνική Συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία».
Αναλυτικά το φυλλάδιο αναφέρει:
«Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση.
Εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, άνεργες, επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και νέες
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού µε την πρώτη αξιολόγηση φόρτωσε στο λαό νέους δυσβάσταχτους φόρους, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις, το μόνιμο "κόφτη", τώρα προετοιμάζεται για νέα επίθεση.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΛΩΡΙΝΑ - 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή - Κυριακή, 4 Σεπτέμβρη

«Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)», αυτό είναι το σύνθημα που συνοδεύει τις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα.


... στην ΦΛΩΡΙΝΑ την Κυριακή, 04 Σεπτέμβρη 2016

Ώρα 8μμ στο Νέο Πάρκο (παλιό γήπεδο)



Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” είναι η μεγάλη γιορτή της νεολαίας! Των μαθητών, σπουδαστών, νέων εργαζομένων κι ανέργων, κάθε νέου που ονειρεύεται, αγωνιά για το μέλλον και διεκδικεί μία καλύτερη ζωή. 


Το Φεστιβάλ μας αποτελεί συνάντηση αγώνα, διασκέδασης, ψυχαγωγίας! Οι αθλητικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, οι συναυλίες του, τα μουσικοθεατρικά αφιερώματα, η ανάδειξη και η στήριξη της νεανικής δημιουργίας, οι συζητήσεις, οι δεκάδες συλλογικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή!



Το ταξίδι του 42ου Φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. και της εφημερίδας της, του Οδηγητή φτάνει και στη Φλώρινα, την Παρασκευή, 04 Σεπτέμβρη στο Νέο Πάρκο, από τις 8μμ ... 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Ø ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΩΝΤΑ ΣΤΟΛΤΙΔΗ (στέλεχος του ΚΚΕ)
Ø ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
Ø ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Ø ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΠΛΟ: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
Ø ΤΑΒΕΡΝΑ - ΜΠΑΡ
Ø ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



 Εδώ θα δείς το σποτάκι του φεστιβάλ : 


ΑΜΥΝΤΑΙΟ - Το 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ



Αύριο, Παρασκευή 02 Σεπτέμβρη 2016 , ώρα 8μμ στο προαύλιο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αμύνταιο
Θα γίνει ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, χαιρετισμός από μέλος του Συλλόγου για την Προστασία της Βεγορίτιδας. 
Στο χώρο θα υπάρχουν θεματικά ταμπλό και έκθεση βιβλίου με μαρξιστικά βιβλία, βιβλία λογοτεχνίας, ιστορίας από την Σύγχρονη Εποχή. και ...
Συναυλία χάλκινων από το μαθητικό συγκρότημα «Μακεδονικά ακούσματα». 
Στον χώρο θα λειτουργεί ταβέρνα. 

Ελάτε να γνωρίσετε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ... από κοντά, να μιλήσουμε, να προβληματιστούμε, να συγχρονίσουμε τα βήματά μας.